Al onze afspraken kunnen opnieuw doorgaan tenzij je telefonisch gecontacteerd wordt.
Gelieve voorlopig alleen te consulteren.
Partner en/of kinderen zijn niet toegelaten in de praktijk en ook niet in de wachtzaal.
Je dient verplicht een mondmasker te dragen. Je dient dit zelf mee te brengen.
Bij aankomst in de praktijk wordt handontsmetting voorzien.
Als je koorts hebt, hoest of kortademig bent dien je jouw afspraak af te bellen.
De partner van de zwangere vrouw mag sinds 15 juni meekomen naar de raadplegingen op 8, 12, 20, 32 en 37 weken zwangerschap.
Voor de partner gelden dezelfde hygiëne maatregelen als voor onze andere patiënten.

Vanaf 4 mei 2021 kunnen huisartsen zwangere vrouwen registreren op een prioritaire lijst voor vaccinatie tegen SARS-CoV-2. Binnen de 48u na registratie, zal de zwangere vrouw opgeroepen worden om zich met een mRNA vaccin te laten vaccineren in het vaccinatiecentrum. De mogelijkheid voor prioritaire vaccinatie blijft bestaan gedurende de volledige duur van de vaccinatiecampagne. Men laat zich bij voorkeur voor het derde trimester (< 32 weken) vaccineren.

Zwangere vrouwen die reeds éénmalig gevaccineerd werden met een adenovirus vector vaccin (AstraZeneca) worden geadviseerd een tweede dosis van hetzelfde type vaccin te krijgen. De kans op een trombogene aandoening na het tweede vaccin wordt extreem klein tot quasi onbestaande geacht.

Vrouwen die een zwangerschapswens hebben, al dan niet binnen een fertiliteitstraject, kunnen om billijke redenen niet op de prioritaire lijst geplaatst worden.

In tegenstelling tot eerdere aanbevelingen, en gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke gegevens en aanbevelingen, stelt de de Hoge Gezondheidsraad dat alle zwangere vrouwen idealiter prioritair gevaccineerd zouden worden (fase 1b van de campagne). De reden is dat zij een verhoogd risico lopen op ernstige COVID-19 en op premature bevalling. De beschikbare COVID-19 mRNA vaccins (Pfizer en Moderna) kunnen aan hen veilig worden gegeven.

Als de zwangere vrouw kampt met aandoeningen, zoals verhoogde BMI vóór de zwangerschap, hoge bloeddruk, diabetes, enz. is dat een bijkomend argument om vaccinatie aan te bevelen. Dit is ook het geval bij een verhoogd besmettingsrisico zoals bij zorgverleners.

Er is geen hoger aantal meldingen van bijwerkingen bij zwangere vrouwen na vaccinatie. Bij koorts tot 24-48u na vaccinatie, beveelt de HGR paracetamol aan volgens de aanbevolen dosering. Indien de koorts aanhoudt of er andere verschijnselen optreden, moet de patiënte haar arts raadplegen.

Ben je zwanger en hebt je vragen rondom de praktische corona - aanpassingen op onze raadpleging, verloskamer en kraamafdeling kijk dan zeker op
https://www.azsintjozef-malle.be/zwanger-en-corona